Sankarimatka luku 25 Good Karma

Bali Tirtagangga väkeä riisipellolla by Vaula Norrena 1992
If you plant mango, for sure you get mango, not rice”
on Baban hindulainen elämänohje tiivistettynä. Seuraavina viikkoina tutkiskelen tätä argumenttia Tirtaganggassa, samalla kun minulle selviää, millainen mies olisi minulle hyvä.

Bali Tirtagangga Baba Subali,mopo ja lapsia by Vaula Norrena 1992
Käsi poskella katselen Babaa ja hänen tekemisiään
ja ihmettelen, miten mies voikin olla noin läpeensä kiltti, lämmin ja huolehtiva kaikkia kohtaan ja silti myös miehekäs toimissaan.

Hänellä on sairas kokki, jonka perheestä hän huolehtii taloudellisesti niin kauan kuin kokki on sairas.

Hänellä on sekalainen seurakunta nuoria miehiä ja naisia, joille hän tarjoaa jotain työtä, vaikkei sitä oikeasti nyt olisikaan, ja vaikkei hänellä oikeasti olisi varaa maksaa kenellekään palkkaa tässä tilanteessa.

Hänellä on poliittinen vapaaehtoistyö, jossa hän auttaa järjestämään suurta mielenosoitusta, josta voi huonolla tuurilla joutua joksikin aikaa vankilaankin.

Bali Tabanan mopoilla mielenosoitukseen by Vaula Norrena 1992

Bali Tabanan PDI mielenosoituksen valmistelua by Vaula Norrena 1992

Minutkin raahataan mukaan viisi tuntia  kuorma-auton lavalla kuoppaista tietä Tabananiin radikaalipuolue PDI:n suurmielenosoitukseen.

Siellä 200.000 punaisten kannattajaa näyttää, mitä mieltä he ovat Suharton ja Golkarin diktatuurista, melkoinen tapahtuma!

Bali Tirtagangga pikkutytöt kantavat ruokavateja pään päällä by Vaula Norrena 1992

 Baba  järjestää myös omassa 47 asukkaan kylässään ruokamarkkinoita yms. yhteisöllistä, jossa materiaalista ja henkistä hyvää jaetaan kyläläisten kesken.

 

Bali Baba ja Baban lemmikkilinnut mopon kyydissä by Vaula Norrena 1992Bali Baban lemmikkilinnut mopon kyydissä by Vaula Norrena 1992Bali Baban lemmikkilinnut by Vaula Norrena 1992
Hänellä on kaksi lemmikkilintua, jotka hän on opettanut istumaan mopon ohjaustangolla, kun hän ajelee tukka hulmuten paikasta toiseen asioita järjestelemässä.

Hän harrastaa valkoista magiaa, hengenvoimia pyyteettömän hyvän puolesta.

Hän käy temppelissä tekemässä uhraukset kaksi kertaa päivässä.

Hindutemppelit muuten ovat aivan erilaisia: ne ovat taivasalla olevia nurmikenttiä, joissa on melko  yksinkertainen kivialttari, johon uhraukset voi laittaa.

Bali uhrauksia hindutemppelissä by Vaula Norrena 1992

Mitä enemmän katselen Babaa, sitä enemmän alan oivaltaa: minulle olisi hyväksi tuollainen, lempeän isäni kaltainen lempeä mies – eikä mikään itsekäs seikkailija, joihin minulla on tähän asti ollut taipumus ihastua.

En siis halua juuri Babaa, mutta haluaisin hänen kaltaisensa miehen.

Nyt 21 vuotta myöhemmin ymmärrän, että tässä oli  sankarin aarre – ainakin puolet siitä, jos toinen puoli oli se hyvän karman elämänohje.

21 vuotta myöhemmin, kun olen elänyt jo 20 vuotta isäni kaltaisen kiltin, huolehtivan ja miehekkään miehen kanssa  – ja  koettanut elämässäni noudattaa hyvää karmaa – sekä vieläpä onnistunut pysymään vapaana perinteisen työelämän ikeestä –  uskaltaisin sanoa:

Tirtaganggasta sankari löysi ikuisen elämän eliksiirin, joka teki hänen loppuelämänsä onnelliseksi ja menestyksekkääksi – ainakin sillä tavoin kuin minä menestyksen määrittelen.

(Sankarimyytistä kiinnostuneille tiivistelmä luvussa 1 ja lisätietoa googlaamalla Joseph Campbell)

Tirtaganggassa  pohdiskelin ihmisenä olemista muutenkin.

Bali Candidasa Vaula katsoo merelle by Vaula Norrena 1992

Miksi niin monet ihmissuhteet (työ-, ystävyys-, rakkaus-, tuttavuussuhteet) elämässä lopulta jäävät vaille hyvää karmaa? Miksi niiden annetaan latistua tai riitantua, loukkaantua ja kaunaantua tai jäädä täysin yhdentekeviksi? Emmekö me ihmiset osaa vai emmekö me välitä?

Miksi itsekin mielessäni olen suvaitsematon joitakin toisia kohtaan? Miksi mielessäni reagoin niin voimakkaasti  joihinkin ihmisten piirteisiin, joita en hyväksy? Vaikka koettaisin peittää sen, niin kyllähän he sen huomaavat. Miksi menen asioihin niin isolla intensiteetillä, että se on muille liian vaativaa? Miksi välitän ja sitoudun liikaa?

Bali Candidasa tytöt kantavat koreja pään päällä by Vaula Norrena 1992
Jospa oppisin suhtautumaan rennommin ja välinpitämättömämmin
erilaisiin ihmisiin ympärilläni.

Jospa oppisin olemaan liikaa sitoutumatta, niin että heidän mahdollisesti erilainen moraalinsa ei vaivaisi minua niin paljon.

Jospa oppisin olemaan ystävällisellä tavalla etäisempi – ja samalla jopa mukavampi muille ihmisille?

Sillä elämähän on täynnä ihmisiä, joista et niin välitä ja jotka ovat jopa rasittavia tai tuohduttavia, mutta mitä se maksaa kiihottua siitä itse?
Mitä hyötyä on vetäytymisestäkään, sekin vain herättää vastustusta ja pelkoa muissa ihmisissä?

Ja toisaalta pohdin: Mahtaisinko milloinkaan pystyä olemaan sellainen, jonka ”kanssa kaikki muut haluavat tehdä työtä”?
Tarpeeksi laimea, tarpeeksi mukava, tarpeeksi mielistelevä, tarpeeksi vaikeneva silloinkin kun työpaikalla on helvetti irti?
Ja  haluaisinko sellaiseksi ihmiseksi ylipäänsä, voi luoja, en ikinä!

Pyyteettömän hyvän tekemisen ihanne ei ole helppo. Olkoon se hyvää karmaa, new agea, positiivista ajattelua tai Jeesuksen toisen posken kääntämistä, tämä oppi on ongelmallinen  viidakossa. Viidakossa toimivat viidakon lait.

Bali örkkipatsas hindu by Vaula Norrena 1992
Mutta minun viidakkoni ei ole Indonesiassa vaan Suomessa
.

Siksi  minulla on nyt erittäin hyvä ja turvallinen olo viipyä vielä tällä matkalla.

Bali Vaula käsi poskella by Vaula Norrena 1992

Copyright text and photos Vaula Norrena 1992/ 2013

Vaula

Kauan sitten olin seikkailija, valtiotieteilijä, mainonnan suunnittelija ja semiootikko. Sitten olin yrittäjä, äiti ja futisjoukkueenjohtaja. Nyt olen kuntapoliitikko, koiran kävelyttäjä ja kirjoittaja. Toki koko elämäni kaikkia näitä yhtä aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Sankarimatka luku 26 Bali Life

to heinä 18 , 2013
This chapter is especially for Dini, Rachel and all international readers of this blog– a lot of pictures for  you, even though the story is still mostly in unexplicable Finnish 😀 Nyt joku voisi luulla, että edellisen luvun (Good Karma) jälkeen sankarimatka jo päättyykin. Sankarihan on löytänyt aarteensa ja loppu hyvin, kaikki hyvin, vai mitä? Ei suinkaan. Tästä kuulkaa ne […]
Bali vanhat ukot tiiviissä keskustelussa by Vaula Norrena 1992

You May Like

Avainsanat

Seuraa ja tykkää :)

error

Kerro kaverillekin ;)

RSS
Follow by Email
Instagram